WhatsApp Kanalen: Zo Werkt Het - GoGetSocial

WhatsApp Kanalen: zo werkt het

WhatsApp lanceert een nieuwe functie: WhatsApp Kanalen. Het platform is al lang het meest populaire kanaal voor persoonlijke en zakelijke communicatie in Nederland, maar met de komst van deze nieuwe functie biedt het platform jouw organisatie ook de mogelijkheid om te communiceren met een groter publiek. WhatsApp Channels werd in juni 2023 geïntroduceerd en wordt in september 2023 ook in Nederland uitgerold.

Wat is het, hoe werkt het, wat zijn de voordelen voor jou als ondernemer en hoe start je ermee? Je leest het hier.

Wat is WhatsApp Kanalen?

WhatsApp Kanalen is een functie die het voor organisaties mogelijk maakt om berichten te verzenden naar grote groepen volgers die ervoor hebben gekozen om zich te abonneren op dat specifieke kanaal. Als volger is het dus mogelijk om, net als op andere social media platforms, updates van mensen en organisaties te ontvangen, maar nu via WhatsApp.

Een WhatsApp Channel is een eenzijdige uitzendingstool (éénrichtingsverkeer) waarmee beheerders diverse media, zoals links naar websites, tekst, foto’s, video’s, stickers en peilingen kunnen versturen aan de groep volgers.

Afbeelding WhatsApp op mobiele telefoon

Hoe werkt WhatsApp Kanalen?

WhatsApp Kanalen kun je straks vinden op een nieuw tabblad ‘Updates’. Dit is een speciale ruimte, gereserveerd voor de kanalen waarop je bent geabonneerd. Het biedt een doorzoekbare gids waarmee je je openbare kanalen kunt vinden en je kunt hier alle recente berichten en updates van je favoriete kanalen bekijken.

Persoonlijke informatie van zowel beheerders als volgers wordt niet gedeeld. Je telefoonnummer en je profielfoto worden niet getoond. Jij bepaalt wie je volgt en dat blijft privé. En de kanaalgeschiedenis is beperkt tot 30 dagen, zo lang blijven update dus staan.

De berichten op de WhatsApp Channels zijn niet standaard end-to-end versleuteld.

WhatsApp: “Omdat Kanalen als doel heeft een breed publiek te bereiken, zijn kanalen standaard niet end-to-end versleuteld. We denken wel dat er sommige gevallen zijn waarin end-to-end versleutelde kanalen voor een beperkt publiek logisch zijn, zoals voor een non-profit of gezondheidsorganisatie, en we onderzoeken dit ook als en toekomstige optie.”

Kenmerken van WhatsApp Kanalen

 1. Schaalbaarheid: WhatsApp Channels kunnen duizenden berichten per minuut verwerken, waardoor ze ideaal zijn voor organisaties van elke omvang.
 2. Automatisering: Dankzij chatbots en geavanceerde AI-functionaliteit kunnen bedrijven snel en efficiënt reageren op klantvragen en -verzoeken.
 3. Multimedia: De Kanalen ondersteunen tekst, afbeeldingen, video’s en documenten, waardoor merken rijke en boeiende inhoud kunnen delen.
 4. Beveiliging: WhatsApp staat bekend om zijn sterke beveiliging, wat de privacy van klantgegevens waarborgt.

Voordelen van WhatsApp Kanalen

 1. Directe communicatie: Met WhatsApp kanalen kun je direct communiceren met je doelgroep. Dit betekent dat je snel kunt reageren op vragen, feedback kunt verzamelen en belangrijke informatie kunt delen zonder vertraging.
 2. Persoonlijke interactie: WhatsApp staat bekend om zijn persoonlijke aard. Door WhatsApp Kanalen te gebruiken, kun je een persoonlijke band opbouwen met je klanten en prospects, wat de betrokkenheid en loyaliteit kan vergroten.
 3. Multimediale mogelijkheden: Je kunt tekst, afbeeldingen, video’s en zelfs documenten delen via WhatsApp Channels. Dit opent de deur naar creatieve en gevarieerde inhoud om je boodschap over te brengen.
 4. Segmentatie: Je kunt je doelgroep segmenteren op basis van verschillende criteria, zoals locatie, interesses en aankoopgeschiedenis. Hierdoor kun je gerichte berichten verzenden die relevant zijn voor specifieke groepen mensen.
 5. Klantenservice verbeteren: Je kunt snelle en effectieve klantenservice bieden. Je kunt vragen beantwoorden, problemen oplossen en ondersteuning bieden op een platform dat klanten al vertrouwen en gebruiken.
 6. Feedback verzamelen: Door direct met klanten te communiceren, kun je waardevolle feedback verzamelen die je kunt gebruiken om je producten of diensten te verbeteren.

Hoe starten met WhatsApp Channels als organisatie

 1. Registratie bij WhatsApp Business: Meld je aan voor WhatsApp Business en maak een WhatsApp Channel aan.
 2. Contentstrategie: Ontwikkel een duidelijke strategie voor de soorten berichten en inhoud die je wilt delen.
 3. Automatisering: Implementeer chatbots en automatisering om snel te reageren op klantvragen.
 4. Training: Zorg ervoor dat je team goed is opgeleid om WhatsApp Kanalen effectief te gebruiken.
 5. Analyse en Optimalisatie: Houd prestaties bij, analyseer gegevens en pas je strategie voortdurend aan.

Hulp bij WhatsApp Kanalen

Kan je een steuntje in de rug gebruiken bij de inzet van WhatsApp Kanalen of andere sociale media?

Onze specialisten laten social media voor je werken. Laat een berichtje achter! 👇🏼

GoGetSocial Blog

Instagram Threads on screen mobile phone