Social Media Trends 2024 - GoGetSocial

Social Media Trends in 2024: Vooruitblik op Social Media Marketing voor Organisaties

Wat worden de social media trends in 2024? Wat staat er allemaal te gebeuren op het gebied van social media marketing? We voelen de drukke feestdagen naderen en dat is voor ons een signaal om vooruit te kijken naar 2024 en jou iets te vertellen over de ontwikkelingen die wij volgend jaar verwachten op het gebied van social media marketing. Laten we eens kijken naar de opkomende sociale mediatrends, met onder meer een focus op Facebook, Instagram en WhatsApp, en hoe je als organisatie kunt anticiperen op deze veranderingen.

Facebook in 2024 (Meta)

Meer AI, Meer Video

Facebook blijft innoveren met meer AI-integratie en een grotere focus op videocontent. We verwachten meer Reels-clips in gebruikersfeeds en een voortdurende verschuiving naar entertainmentgerichte inhoud. Het bereik van linkposts neemt af, wat aangeeft dat platforms zich meer richten op boeiende inhoud dan op nieuws. Mark Zuckerberg’s enthousiasme voor generatieve AI zal leiden tot nieuwe toepassingen, zoals achtergronden voor berichten en AI-stickers. Voor jouw organisatie betekent dit dat je je moet concentreren op het creëren van boeiende inhoud om een groter deel van je doelgroep te bereiken.

Chatbots Geïnspireerd door Beroemdheden: Een Tijdelijke Trend?

De introductie van door beroemdheden beïnvloede AI-chatbots op WhatsApp, Messenger en Instagram lijkt een interessant experiment, maar het is de vraag of dit op lange termijn effectief zal zijn. De nieuwigheid van chatten met een chatbot gemodelleerd naar een beroemdheid vervaagt snel, waardoor de focus verschuift naar meer praktische en nuttige AI-toepassingen. Meta zal waarschijnlijk de nadruk leggen op chatbots die waarde toevoegen aan gebruikerservaringen in plaats van op gimmicks gebaseerde benaderingen.

Avatars en De Metaverse: Facebook’s Toekomstvisie

Meta streeft ernaar om meer interactie mogelijk te maken via 3D-avatars in zijn apps, als voorbereiding op de opkomende metaverse. Verwacht meer opties voor avatar-engagement, waaronder geanimeerde berichten en nieuwe stickerformaten. De integratie van gebruikers in avatar/VR-interacties wordt een focus, en Meta zal blijven experimenteren met nieuwe manieren om de metaverse-ervaringen te verrijken.

AR-Brillen en Digitale Beleving: De Toekomst In Zicht

Meta’s volgende versie van AR-brillen, zoals de Ray Ban Stories, krijgt positieve reacties. De volledig geïntegreerde AR-bril komt wellicht pas in 2027 op de markt, maar Meta zal de komende jaren de voortgang van AR-technologie tonen. Dit kan leiden tot meer acceptatie van mixed reality-headsets, met positieve gevolgen voor de digitale beleving.

Instagram in 2024

Opkomende Trends in AI en Video

Instagram volgt de trend van Facebook met meer AI-aanbevelingen en een toename van de betrokkenheid bij videocontent. Verwacht nieuwe generatieve AI-tools, waaronder collaboratieve AI-afbeeldingen en in-stream visuele bewerkingstools. Instagram test ook avatarstickers, in lijn met de groeiende focus op avatars voor een metaverse-toekomst.

In 2024 kunnen kleine en middelgrote organisaties floreren door deze trends in overweging te nemen en zich aan te passen aan de evoluerende wereld van sociale media. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en blijf uw digitale marketingstrategie aanpassen voor optimale resultaten in het komende jaar.

Advertenties in Augmented Reality (AR) Winkels

Een gemiste kans voor Snap was de integratie van AR-activaties in de fysieke wereld, zoals AR-displays in winkels. Instagram kan dit vacuüm vullen door AR-integraties in de winkel aan te bieden, waarmee merken hun productervaringen kunnen verrijken via de app.

Meta ontwikkelt al 3D-productweergavetools als onderdeel van haar bredere metaverse-visie. Door deze rechtstreeks te integreren in displays in het echte leven, zou Instagram een aantrekkelijkere en boeiendere optie kunnen creëren. Dit sluit aan bij Meta’s ontwikkeling van AR-brillen en partnerschappen die real-world AR-ervaringen zullen stimuleren.

WhatsApp in 2024

WhatsApp lijkt zich in 2024 te ontwikkelen met een sterke nadruk op de introductie en optimalisatie van WhatsApp Kanalen. Deze functie stelt je organisatie in staat om op een meer gestructureerde en effectieve manier met je doelgroep te communiceren. WhatsApp Kanalen biedt je de mogelijkheid om naadloos te schakelen tussen verschillende onderwerpen en diensten, waardoor een geïntegreerde en gepersonaliseerde gebruikerservaring ontstaat.

Deze ontwikkeling is bijzonder relevant voor bedrijven die hun communicatiestrategie willen aanvullen of verbeteren. WhatsApp Kanalen stellen hen in staat om specifieke informatie aan relevante doelgroepen te verstrekken, waardoor een meer gerichte en persoonlijke benadering mogelijk is. Of het nu gaat om klantenservice, productupdates of exclusieve aanbiedingen, WhatsApp Kanalen bieden een geavanceerde manier om direct met klanten te communiceren.

Deze strategische focus op WhatsApp Kanalen weerspiegelt de groeiende behoefte aan geïntegreerde zakelijke communicatieplatforms. Het gebruik van WhatsApp Kanalen resulteert mogelijk in een verbeterde klanttevredenheid en een versterking van de merkrelatie.

Als een van de meest populaire berichtenapps wereldwijd, blijft WhatsApp zijn platform verbeteren om te voldoen aan de groeiende verwachtingen van gebruikers en bedrijven. De integratie van WhatsApp Kanalen illustreert hoe WhatsApp zich blijft aanpassen aan de behoeften van zijn diverse gebruikersbasis en tegelijkertijd innovatieve oplossingen biedt voor moderne communicatie in zakelijke context.

Lees ook:

WhatsApp Kanalen: zo werkt het

Een WhatsApp Kanaal aanmaken voor je Bedrijf: Stap voor Stap Handleiding

Berichtenhulpmiddelen voor Bedrijven: De Opkomst van Privéberichten

Berichten worden steeds belangrijker. Mensen gebruiken steeds vaker privéberichtengroepen om updates te delen. Meta zal nieuwe advertentie-opties voor berichten introduceren, afgestemd op deze verschuiving. Als organisatie zou je moeten overwegen om berichten te gebruiken om klanten te bereiken. Meta zal blijven werken aan zakelijke berichtentools, vooral in relatie tot WhatsApp.

Pinterest in 2024

Pinterest lijkt op weg te zijn naar verdere integratie van augmented reality (AR) in zijn platform. Vergelijkbaar met Snapchat’s ARES-project en de potentie voor Instagram om hiervan te profiteren, zou Pinterest kunnen samenwerken met winkels om meer AR-displays in de echte wereld mogelijk te maken. Deze samenwerking zou niet alleen de aanwezigheid van Pinterest vergroten, maar ook goedkopere AR-integraties bieden aan retailers om de winkelervaring te verbeteren. Het lijkt een win-winsituatie te zijn die Pinterest kan helpen haar platform beter af te stemmen op geavanceerde AR-ervaringen.

AR Try On-elementen

Een andere ontwikkeling in het AR-gebied voor Pinterest is de voortdurende verbetering van AR Try On-elementen. Pinterest heeft al tools voor het uitproberen van make-up en experimenteert met producten voor huisdecoratie met behulp van geavanceerde LiDAR-processen. De verwachting is dat Pinterest meer AR-opties zal toevoegen, waaronder nauwkeurigere tools voor het passen van kleding in de echte wereld. Hiermee zou Pinterest een leidende rol kunnen spelen in retailgerichte AR-innovatie en zijn positie als belangrijke productontdekkings- en winkelbestemming versterken.

Generatieve AI-integratie

Generatieve AI-integratie lijkt ook in het verschiet te liggen voor Pinterest. Hoewel het platform tot nu toe vasthoudt aan haar kernmissie, wordt verwacht dat Pinterest in 2024 generatieve AI-zoekhulpmiddelen zal toevoegen om de in-app-ontdekking te verbeteren. Hierdoor kunnen gebruikers betere zoekresultaten krijgen via conversatieprompts. Een mogelijke conflictbron is de associatie van Pinterest-CEO Bill Ready met Google, maar ondanks mogelijke technische complexiteiten wordt verwacht dat Pinterest generatieve AI-zoekopdrachten zal introduceren, waardoor gebruikers AI-visualisaties kunnen maken en productmatches kunnen vinden op basis van hun creaties.

Virtuele kledingkasten

Een interessante innovatie voor Pinterest zou een tool voor virtuele kledingkasten kunnen zijn. Hiermee kunnen gebruikers hun eigen kledingstukken scannen om de aanbevelingsalgoritmen van Pinterest beter af te stemmen op hun persoonlijke smaak. Hoewel Pinterest Lens al enigszins in deze richting gaat, zou een specifieker proces voor het scannen van favoriete items gebruikers kunnen begeleiden naar verbeterde ontdekking op basis van hun interesses.

Ten slotte moet Pinterest het maken van 3D-objecten eenvoudig en in-stream mogelijk maken, met name met het oog op de opkomst van AR-brillen. Verbeterde tools voor het opnemen van catalogusfeeds zouden dit proces moeten vergemakkelijken, waardoor Pinterest meer 3D-items kan tonen via AR-try-on en andere weergavevormen.

LinkedIn in 2024

LinkedIn lijkt zijn focus op generatieve AI te verschuiven naar het verbeteren van de in-app-ervaring en het vergroten van de ontdekking van inhoud. In 2024 verwachten we dat LinkedIn meer back-endverbeteringen zal doorvoeren voor aanbevelingen en afstemmingen op basis van gebruikersnetwerken, ervaring en betrokkenheid. Dit komt bovenop de reeds bestaande generatieve AI-toepassingen voor profielsamenvattingen, feedpostprompts en meer.

Videocontent

Een belangrijk aandachtspunt voor LinkedIn is het groeiende ecosysteem van videocontent. Verwacht wordt dat LinkedIn de mogelijkheid om virtuele evenementen en videostreams te ontdekken zal verbeteren, mogelijk met speciale feeds voor evenementen en video’s. Het platform zou ook live-evenementen meer onder de aandacht kunnen brengen en AI kunnen gebruiken om relevante voorbeelden van beide beter aan gebruikers te tonen.

Mapping van loopbaantrajecten

Een ander gebied van ontwikkeling voor LinkedIn lijkt verbeterde mapping van loopbaantrajecten te zijn. Met zijn uitgebreide professionele database zou LinkedIn tools kunnen introduceren om loopbaantrajecten en kansen beter in kaart te brengen, mogelijk gebaseerd op vergelijkbare ervaringen van andere gebruikers. Dit zou kunnen helpen bij het begeleiden van gebruikers bij het identificeren van geschikte carrièrepaden en volgende stappen.

ID-verificatie

LinkedIn lijkt ook van plan te zijn bredere ID-verificatie in te voeren om het vertrouwen in het platform te vergroten. Het doel is om tegen 2025 de ID’s van 100 miljoen gebruikers te verifiëren door gebruikers de mogelijkheid te bieden hun overheids-ID te bevestigen. Dit zou moeten helpen bij het bestrijden van bots en het verhogen van het vertrouwen in de vermeldingen op LinkedIn.

Vergroten betrokkenheid makers

Wat betreft makers op het platform, LinkedIn wil hun betrokkenheid vergroten door beloningen beter te koppelen aan carrièreprikkels. In-app-stuurprogramma’s zouden gebruikers in staat stellen hun expertise op belangrijke ontwikkelingsgebieden te laten zien en hun aanwezigheid op LinkedIn te versterken. Mogelijk zullen LinkedIn’s beloningen voor makers in de app ook worden gekoppeld aan carrièremogelijkheden, zoals promoties, om een nauwere band tussen in-app incentives en echte wereldkansen te creëren.

TikTok in 2024

TikTok lijkt te worstelen met het implementeren van in-stream shopping-elementen op westerse markten, ondanks hun succes in China en andere Aziatische regio’s. De recente wetten in Indonesië die de verkoop van goederen in sociale apps verbieden, voorspellen ook niet veel goeds voor TikTok’s bredere poging om in-app-shopping en productontdekking te herdefiniëren. Desondanks lijkt TikTok te blijven experimenteren en zich aan te passen aan lokale marktomstandigheden.

In China heeft de lokale versie van TikTok zich al uitgebreid naar nieuwe handelsgebieden, waaronder voedselbezorging en lokale diensten, met ondersteuning van de lokale inhoudsfeed. TikTok lijkt dit in 2024 verder te willen uitbreiden, met een grotere focus op voedselbezorging en lokale bedrijfsvermeldingen. Hierbij zullen ontdekkingsoppervlakken in de app en de ‘Nearby’-stream een cruciale rol spelen.

‘In de buurt’

Om het in-stream shopping-element succesvol te maken, heeft TikTok mogelijk slechts één groot handelsaanbod nodig. Het test al een alternatieve inhoudsfeed ‘In de buurt’, en het is te verwachten dat dit in 2024 een grotere focus zal worden. Het blijft afwachten of deze strategie TikTok zal helpen zijn in-stream shopping naar nieuwe hoogten te brengen.

TikTok en AI

Wat betreft AI lijkt TikTok al te experimenteren met generatieve AI-tools, zoals tekst-naar-video-vertaaltools en AI-profielafbeeldingen. De verwachting is dat TikTok in 2024 een grotere impuls zal geven aan AI, waaronder de integratie van tekst-naar-video-tools en de uitbreiding van haar AI-chatbot-experiment. Chatbots kunnen een waardevolle toevoeging zijn aan de app, mits ze een waardevolle en plezierige ervaring bieden.

Regels Avatars

Een opmerkelijke ontwikkeling is het recente implementeren van regels in de Chinese versie van TikTok die vereisen dat alle digitale avatars (‘virtuele mensen’) worden geregistreerd met echte naamauthenticatie. Hoewel volledig digitale personages nog niet veel voorkomen op TikTok, kan deze ontwikkeling interessant zijn om te volgen, vooral met het oog op de opkomende trend van NPC’s (non player characters, een personage in een spel of fictieve wereld) en de mogelijke opkomst van echte robots als sterren.

Snapchat in 2024

Snapchat+ heeft met meer dan 5 miljoen betalende abonnees tot nu toe succes geboekt als het meest succesvolle aanbod voor sociale media-abonnementen. Snap lijkt zich te concentreren op het bieden van interessante toegevoegde waarde om zijn kerngebruikers aan te spreken en wil Snapchat+ in de toekomst waarschijnlijk nog prominenter maken. Hoewel de toevoegingen aan Snapchat+ tot nu toe licht zijn geweest, heeft Snap het voordeel van het begrijpen van haar publiek en het toevoegen van functies die gebruikers willen uitproberen.

Verwacht wordt dat Snap meer functies eerst via Snapchat+ zal introduceren, aangezien dit een groter aandachtspunt wordt voor de ontwikkeling van Snap. Mogelijk zullen nieuwe generatieve AI-tools ook worden geïntegreerd in de app. De DM (Direct Message)-functie van Snap zal naar verwachting een centrale rol spelen in de verschuiving naar meer betrokkenheid bij berichtenuitwisseling.

DM’s

Sociale media zien een verschuiving naar berichtenuitwisseling, en Snapchat probeert nieuwe manieren te vinden om inkomsten te genereren met DM’s. Hoewel DM’s van Snap als fundamenteel verbindingspunt dienen, zal Snap experimenteren met nieuwe advertentie-opties die directe interactie tussen gebruikers en bedrijven in de app vergemakkelijken. Dit kan vergelijkbaar zijn met het ‘Click to Message’-advertentiemodel van Meta, waardoor adverteerders directe verbindingen kunnen maken via DM’s.

AR(-bril)

Ondanks de kosten- en marktdruk lijkt Snap vastbesloten om zijn leiderschap in de augmented reality (AR)-sector te behouden en te concurreren met Apple en Meta. Snap heeft al lang geëxperimenteerd met AR en zal waarschijnlijk zijn eigen AR-bril uitbrengen om zijn positie te behouden. Mogelijk wordt een AR-bril in 2024 gelanceerd, met een initieel beperkte release voor een niche-markt.

Bitmoji’s

Bitmoji-personages blijven een belangrijk onderdeel van Snaps strategie. Met de opkomst van de metaverse kunnen Bitmoji-personages een belangrijk toegangspunt worden tot de digitale verbinding. Snap zal waarschijnlijk blijven investeren in de ontwikkeling van 3D Bitmoji-personages om ze op meer manieren te gebruiken, zoals in games, sociale omgevingen en voor merksponsoring.

Samengevat lijkt TikTok zich te richten op het uitbreiden van zijn handelsgebieden en het verbeteren van AI-tools, terwijl Snapchat zich concentreert op het versterken van Snapchat+ en het verkennen van nieuwe mogelijkheden voor advertenties en augmented reality.

Threads in 2024

De Evolutie en Toekomst van Threads

Threads, hoewel momenteel nog onder Instagram, begint snel aan momentum te winnen en verdient zeker een eigen aandachtsgebied. In de afgelopen weken heeft Threads een groei doorgemaakt, aangewakkerd door wereldgebeurtenissen, zoals het conflict tussen Israël en Hamas. Deze gebeurtenissen benadrukten de tekortkomingen in de aanpak van X op het gebied van moderatie en verificatie.

De eigenaar van X, Elon Musk, heeft zijn persoonlijke ongenoegen geuit over hoe sociale platforms in het verleden hebben samengewerkt met overheden bij het beheersen van mondiale gebeurtenissen. Musk’s opvattingen over vermeende vooroordelen in de reguliere media hebben invloed op de benadering van X.

Threads als Alternatief voor X

Dit heeft geleid tot een groeiende interesse in Threads, dat nu evolueert tot een levensvatbaar alternatief voor X. Musk’s kritiek op reguliere journalisten heeft ook geleid tot een verschuiving van aandacht van deze media naar Meta’s alternatief.

Kan Threads een serieuze uitdager worden voor X? Het lijkt waarschijnlijk, vooral met de toevoeging van nieuwe functies zoals DM’s en een API. Threads zou zich kunnen ontwikkelen tot een gedeeltelijke concurrent voor het publiek van X.

Met strategische keuzes die X’s relevantie ondermijnen, lijkt Meta de juiste stappen te zetten om Threads een solide optie te maken voor gebruikers, vooral in termen van betrokkenheid. Het groeipotentieel van Threads lijkt aanzienlijk, en het zou medio volgend jaar zelfs de gebruikersaantallen van X kunnen evenaren.

Maak 2024 jouw Social Media Jaar!

Wat gebeurt er ontzettend veel hè? En dit is nog lang niet alles. Gelukkig zorgen we er bij GoGetSocial voor dat we op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen die relevant zijn voor onze klanten. Onze specialisten staan klaar om ook jouw organisatie te helpen bij de inzet van social media om je bedrijfsdoelstellingen te bereiken. Of je nu op zoek bent naar een strategisch social media plan, het beheer van je kanalen, creatieve content, een boeiende Instagram-campagne ….., wij hebben de oplossing voor je in huis. Overweeg bijvoorbeeld eens Social Media uitbesteden.

Andere vragen of ideeën? Neem vandaag nog contact met ons op. Bijvoorbeeld via het formulier hieronder 👇🏼. Ontdek hoe we jouw merk zichtbaar maken en versterken onder je doelgroep.

Inspiratie: Andrew Hutchinson, socialmediatoday

GoGetSocial Blog

Instagram Threads on screen mobile phone